From the Blog

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΔΥΕ ΓΙΑ ΔΙΩΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ο.Δ.Υ.Ε.)

Πρωτοδικείο Αθηνών

π. Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 13, γρ. 201

 ΤΗΛ: 210-8826464 & FAX: 210-8826172

  ΑΘΗΝΑ, 05/02/2020

Αρ. Πρωτ. 116

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

(προς όλους τους Πρωτοβάθμιους Συλλόγους και τα φυσικά μέλη)

ΓΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΜΕ ΔΙΩΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του Κλάδου που ξεκινούν σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα 10 Φλεβάρη 2020, με δίωρες ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (09:00-11:00 π.μ.), μετά από αποφάσεις των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων σας, προκειμένου να στείλουμε το μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και την κυβέρνηση γενικότερα, πως η κατάσταση στο χώρο των Δικαστηρίων έχει φτάσει πλέον, ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ.

Η περίοδος χάριτος και ανοχής που δώσαμε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σχεδόν επτά μήνες, έχει ήδη λήξει, χωρίς ακόμα να δούμε κάποια χειροπιαστή απόδειξη ή να έχουν δρομολογηθεί λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα μας. Ότι υλοποιείται, δηλαδή η ολοκλήρωση των διορισμών από τις προκηρύξεις 1Κ/2017 και 8Κ/2017, καθώς και η επιπλέον έγκριση προσλήψεων από την 8Κ/2017 για τις υπηρεσίες της Αθήνας, είναι συνέχιση των όσων παρέλαβε και τα οποία είχε ξεκινήσει να τα υλοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία επίσης είχε επιδείξει χαρακτηριστική ολιγωρία για την επίλυση των προβλημάτων μας. Για τα πολύ σοβαρά ζητήματα της περαιτέρω ενίσχυσης με ανθρώπινο δυναμικό των Δικαστικών Υπηρεσιών, της προώθησης προς ψήφιση του Νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, της εκ νέου θεσμοθέτησης του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών, της προώθησης της μηχανοργάνωσης καθώς και της ηχογράφησης και αποηχογράφησης σε όλα τα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, της εκ νέου καθιέρωσης του Ειδικού Λογαριασμού Αλληλεγγύης του Ταμείου Αρωγής, της αύξησης των Εξόδων Κίνησης των επιμελητών κλπ, δεν έχομε πάρει μέχρι σήμερα καμία απολύτως απάντηση από τον κ.Υπουργό.

 

Και για να γίνομε πιο σαφείς:

 

Ø  ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ: Από το 2017 έχουν προκηρυχθεί (προκηρύξεις 1Κ/2017.2Κ/2017 και 8Κ/2017) για τα Δικαστήρια, περίπου 750 θέσεις υπαλλήλων όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) και των ειδικοτήτων (Γραμματέων, Πληροφορικής, Επιμελητών). Από τον αριθμό αυτό, σήμερα ακριβώς τρία χρόνια μετά από την έκδοση της πρώτης προκήρυξης, έχουν αναλάβει υπηρεσία περίπου 450 και αναμένεται τις επόμενες ημέρες να αναλάβουν υπηρεσία περίπου άλλοι 90 ΔΕ Γραμματείς, ενώ ένας σημαντικός αριθμός των αρχικά διορισθέντων, περίπου 200-220 (για όλες τις θέσεις και τις κατηγορίες) δεν δέχτηκε να αναλάβει, καθόσον οι χαμηλές αποδοχές σε συνάρτηση με τον όγκο εργασίας είναι ανασταλτικός παράγοντας διορισμού των, ενώ δεν έχει προχωρήσει καμία διαδικασία αναπλήρωσής των. Στο ίδιο χρονικό διάστημα έχει συνταξιοδοτηθεί μεγάλος αριθμός Δικαστικών Υπαλλήλων. Είναι λοιπόν ανεπίτρεπτο να παρατηρείται τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη στελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό και αυτό αντανακλά στις συνθήκες δουλειάς των υπηρετούντων υπαλλήλων, στην εξυπηρέτηση των πολιτών και εν τέλει στην ίδια την απονομή της Δικαιοσύνης.

Ø  ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ: Το 2011 η τότε κυβέρνηση, εντελώς αυθαίρετα, με το Ενιαίο Μισθολόγιο που εισήγαγε ελέω μνημονίων, κατάργησε το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών 185€, το οποίο βέβαια νωρίτερα, άλλη κυβέρνηση (έτος 2008), το είχε αποδεσμεύσει από το αντίστοιχο επίδομα που λαμβάνουν οι Δικαστές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια οι συνθήκες εργασίας μας όχι μόνον είναι «Ειδικές», αλλά επιβαρύνθηκαν, ακόμα περισσότερο έτσι ώστε σήμερα να μιλάμε για «ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΕΣ».

Ø  ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ: Σε ένα από τα πιο νευραλγικά Υπουργεία, όπως είναι το Υπουργείο Δικαιοσύνης, που μάλιστα εισφέρει στον Κρατικό Προϋπολογισμό τεράστια ποσά, οι υλικοτεχνικές υποδομές βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο και σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν τριτοκοσμικές συνθήκες. Κτήρια παλιά με σοβαρά προβλήματα στατικότητας, με ελλείψεις στη λειτουργικότητά τους και ασυντήρητα ή υποτυπωδώς συντηρημένα. Μηχανοργάνωση στα επίπεδα περασμένων δεκαετιών, χωρίς ευέλικτη και σύγχρονη υποστήριξη και το κυριότερο το σύστημα μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης, που αποτελεί το μεγαλύτερο παράγοντα ταχύτερης απονομής της Δικαιοσύνης, να βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο και η περαιτέρω εξέλιξη και ενίσχυση του να προχωρά με ρυθμούς χελώνας.

 

Με βάση τα παραπάνω, ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, να στηρίξουν μαζικά τους Συλλόγους τους και μέσα από ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες (Γενικές Συνελεύσεις ή δημοψηφίσματα των μελών) να αποφασίσουν την ειδικότερη ένταξη τους στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των 2ωρων  Διακοπών Εργασιών (09:00-11:00 π.μ.), που αποφασίσαμε να ξεκινήσουν στις 10 Φλεβάρη 2020.

 

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 

üΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ, με ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που αφορούν τις προκηρύξεις 1Κ/2017, 2Κ/2017, 8Κ/2017, αλλά και με νέα προκήρυξη το 2020, που θα θέτει σε προτεραιότητα τις περιοχές και τις υπηρεσίες εκείνες που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ανθρώπινο δυναμικό.

üΕΠΑΝΑΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, που λαμβάναμε μέχρι το 2011, και εντελώς αυθαίρετα και άδικα η πολιτεία το κατάργησε.

üΠΛΗΡΩΜΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας τους και δεδομένου ότι κατά το έτος 2020 αν και αυξήθηκε το σχετικό κονδύλιο υπερωριών για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ένα μέρος του αναλογούντος ποσού που αφορούσε το β΄ εξάμηνο του 2019, ουδέποτε δόθηκε σε Δικαστικές Υπηρεσίες με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Επισημαίνομε δε την πληροφόρηση που έχομε για δραστική μείωση του προβλεπόμενου για υπερωρίες κονδυλίου του προϋπολογισμού του 2020, έναντι του αντιστοίχου ποσού του 2019.

üΠΡΟΩΘΗΣΗ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΝΟΜΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ, λαμβανομένων υπόψη όλων των παρατηρήσεων και διορθώσεων που πρότεινε η Ο.Δ.Υ.Ε.

üΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ όλων των Δικαστικών Υπαλλήλων που θα γίνεται με τον διορισμό τους και σε όλη τη διάρκεια της θητείας τους.

üΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ  ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.

üΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (κτηριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογίες).

üΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ του πρώην Ταμείου Αρωγής, για την ενίσχυση Δικαστικών Υπαλλήλων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

üΑΥΞΗΣΗ (τουλάχιστον διπλασιασμός) ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ, για να μπορούν να ανταποκρίνονται χωρίς προσωπικό κόστος στις ανάγκες των καθηκόντων τους. 

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ, ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΕΥΘΥΝΗΣ ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΞΕΚΙΝΑ ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2020 ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ, ΟΣΟ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ή ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΕΙ.

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Δ.Σ. της ΟΔΥΕ

 Ο Πρόεδρος                     Η Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Διαμάντης             Μαριάνθη Μισαηλίδου